Tekst Samenstelling: Jochem Davidse
Foto Loes van der Meer

Rotkop

‘Dat jij jouw gore corona rotkop nog op de tv durft te tonen, jij vuil goor monster van Dachau, jij corrupte zakkenvullende volksverlakker die honderdduizenden zwart betaald krijgt. Ze hebben de verkeerde voor de ingang van de (een) parkeergarage door de kop geschoten, goor stuk onafgemaakt softenon NAZI Schwab hoerenjong.’

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans deelt op haar twitteraccount een fragment uit een van de anonieme haatberichten die zij regelmatig ontvangt. Ze schrijft erbij: ‘Ik vind dat we de grenzeloosheid hiervan moeten blootleggen. We praten er wel over, maar zo ziet het er uit. Dit gaat over veel mensen en waar trekken we de streep? Daar moeten we het wat mij betreft over gaan hebben.’ Koopmans is ‘klaar met dit soort zaken’ en vermeldt bij haar tweet ook het twitteraccount van het Openbaar Ministerie, dat dit groeiende probleem volgens haar harder moet aanpakken.

Procesafspraken

‘Dit is revolutionair.’

Juriste Laura Peters, als docent en onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de totstandkoming van vier vonnissen van de rechtbank Limburg. In vier oudere zaken kwam het OM met de advocaten van de verdachten een strafmaat overeen, die door de rechtbank na beraad in alle gevallen één op één werd overgenomen. Ook in Rotterdam wordt momenteel geprobeerd om twee zaken op deze manier af te doen. Het maken van dergelijke procesafspraken zou de immense druk op de rechtspraak en het OM aanzienlijk kunnen doen afnemen, al wijst Peters wel op het belang van concrete wetgeving op dit gebied, die ons land nu nog niet kent.

(NRC, 14 december 2021)

Uitersten

‘De onlinewereld is heel groot, maar de offlinewereld is véél groter. Er zijn mensen ongelukkig, maar de meeste mensen niet. Dat is met polarisatie ook het gevaar: dat je alleen maar discussie op de flanken voert en het midden niet meeneemt. Als je bij de praatprogramma’s alleen de uitersten laat zien, dan ziet het volk alleen maar de uitersten. (…) Niet alle ongevaccineerden vinden geweld acceptabel en niet alle gevaccineerden verwijten de ongevaccineerden alles. Debat moet kunnen, activisme moet kunnen. Het is goed dat dat kan in Nederland, dat je kunt demonstreren. Maar dat er zelfs ‘defendgroepen’ zijn die denken dat ze de demonstranten moeten beschermen tegen de politie... Dat is een gotspe. Je ziet juist dat demonstraties worden gekaapt door kwaadwillenden.’

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waarschuwt voor een al te pessimistisch beeld van onze huidige samenleving.

(Algemeen Dagblad, 27 november 2021)