Bedenkelijke keuzes

“Rechters behoren onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Maar ‘vervolgen’ (het werk van het OM) is dat niet. En de tendens is dat het vervolgen de laatste jaren steeds politieker wordt. De keuzes die het OM daarbij maakt worden steeds bedenkelijker.”

Hoogleraar rechtswetenschap Paul Cliteur reageert op X naar aanleiding van het nieuws dat het OM voormalig ON-presentatrice Raisa Blommestijn gaat vervolgen voor groepsbelediging en smaad (X, 21 mei).

Dubbele windsor

“Een dubbele windsor, dat kan toch niet, Pepijn.”

Terwijl FvD-Kamerlid Guido van Meijeren terechtstaat voor opruiing maakt zijn partijleider Thierry Baudet zich op de publieke tribune druk om andere dingen. Zoals de stropdas van mede-FvD’er Pepijn van Houwelingen. (De Volkskrant, 29 mei)

Pakje boter

“De mens is meer dan een willoos pakje boter dat onvermijdelijk bederft door invloeden van buitenaf. Helaas is dat cynische mensbeeld, het slachtoffermodel, in zwang in het sociaalwetenschappelijke denken.”

Officier van justitie Martin Lambregts vindt dat bij crimineel gedrag te vaak en te gemakkelijk wordt gewezen op zaken als armoede, verslaving, een moeilijke jeugd en foute vrienden. “Criminaliteit is niet een kwestie van alleen aanleg of omgevingsfactoren, het is een combinatie van beide. Van nature en nurture. Maar de aandacht voor omgevingsfactoren is wel erg gaan overheersen.” (De Volkskrant, 12 juni)