Tekst Steven Beek
Foto Capitola

 “De positie van slachtoffers in het strafproces is de laatste jaren versterkt, maar het slachtofferbewustzijn van veel OM’ers sluit hier nog niet op aan,” vertelt Andjinie Autar, landelijk beleidsadviseur slachtofferrechten bij het Openbaar Ministerie. “Het gaat beter dan vroeger, maar de slachtofferbelangen vragen nog steeds aandacht van officieren en parketsecretarissen.”

De opnames vonden plaats in Amsterdam.

Autar liet samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid een ervaring ontwikkelen voor een virtualrealitybril om OM’ers mee te nemen in de wereld van een slachtoffer. Tijdens de 360 gradenvideo sta je in de schoenen van de eigenaar van een avondwinkel, die de schrik van zijn leven krijgt. “Virtual reality is heel geschikt om een ervaring echt binnen te laten komen,” zegt Autar. “Het doet iets met je onderbewustzijn, de ervaring blijft hangen. Om de virtualrealitybeleving zo realistisch mogelijk te maken hebben we de video gebaseerd op informatie uit echte strafdossiers: welke kleding draagt een overvaller, hoe gedraagt hij zich en wat zegt hij precies?”

Wie de bril opzet maakt meer mee dan alleen een overval. “Een overval is in een paar tellen voorbij,” zegt Autar. “Het is het herbeleven van die traumatische ervaring, de flashbacks die slachtoffers later hebben, die we OM’ers willen laten voelen.” Het team van Autar kreeg al snel veel enthousiaste reacties, onder meer van Slachtofferhulp Nederland en de Nationale Ombudsman. Iedereen die binnen het OM met slachtoffers te maken heeft krijgt de kans om de virtualrealityervaring mee te maken. Daarna wil Autar de ervaring onderdeel maken van de opleiding tot officier van Justitie van de SSR.