Tekst Steven Beek
Foto Cor Spruijt

Officier en topsporter

Ze was al de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de tweede divisie, en in september van dit jaar werd Shona Shukrula (29) de eerste vrouwelijke vierde official in het Nederlands betaald voetbal. Haar topsportcarrière combineert ze met een fulltime baan als assistent-officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. Met elke week twee wedstrijden en vijf trainingen is ze in totaal zeker 60 uur van huis.

“Als ik in het weekend één vrije dag heb ben ik al blij,” vertelt Shukrula. “Sinds mijn debuut in het betaald voetbal heb ik het erg druk. Gelukkig is het OM een flexibele werkgever die graag met me meedenkt. Ik krijg veel steun en mijn collega’s zijn trots op me. En thuis werken in deze tijd is voor mij een uitkomst, die paar uur reistijd kan ik goed gebruiken.”

Wordt het wel eens vervelend om steeds te horen hoe bijzonder het is dat ze een vrouw is? “Voor mij is het duidelijk dat ik sta waar ik sta omdat ik een goede scheidsrechter ben. Ik heb tien jaar keihard moeten werken om hier te komen. En ja, het is ook bijzonder dat ik de eerste vrouw ben op mijn positie: voor de KNVB, maar ook voor mij persoonlijk. Die twee dingen gaan hand in hand.”