Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3.000 slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaronder 1.300 minderjarigen. Criminele organisaties maken hierbij - onopgemerkt - gebruik van hotels en vakantieparken. Het Openbaar Ministerie slaat met diverse partijen de handen ineen om dit maatschappelijke probleem aan te pakken met het platform No Place for Sex Trafficking. 

Het platform leert medewerkers van hotels en vakantieparken signalen van seksuele uitbuiting in hun werkomgeving herkennen en geeft perspectief hoe te handelen in die situatie. Hotels kunnen een verantwoordelijkheidscertificaat behalen als 60% van hun medewerkers de gratis online training doorloopt. Het platform biedt naast feitelijke informatie over het onderwerp ook verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en mensen die betalen voor seks.

“Schaamte en een laag zelfbeeld, in combinatie met een sterk gecontroleerde omgeving van slachtoffers maken het lastig om aan de situatie van uitbuiting te ontkomen,” vertelt Warner ten Kate, landelijk officier van justitie mensenhandel. “Het is gebruikelijk dat slachtoffers van seksuele uitbuiting zichzelf niet als zodanig herkennen. Met dit initiatief willen we mensen die in hun werk geconfronteerd kunnen worden met situaties van seksuele uitbuiting, bewuster maken en zorgen dat ze weten wat ze kunnen doen. Op die manier kunnen situaties van uitbuiting eerder worden doorbroken en voorkomen.”

Diverse vertegenwoordigers van de hotelbranche hebben toegezegd gebruik te gaan maken van het certificeringsprogramma. Certificeringsprogramma’s voor cafés, restaurants en taxibedrijven zijn in ontwikkeling. Ga naar noplaceforsextrafficking.org.