Tekst Pieter Vermaas
Foto Loes van der Meer

Oogst van 669 wapens

Tijdens de wapeninleveractie #DropIt zijn eind mei 669 wapens ingeleverd bij de politiebureaus in de Eenheid Den Haag. Het ging om steek-, slag- en stootwapens, echte vuurwapens en nepvuurwapens. Via #DropIt konden mensen zich ontdoen van wapens zonder dat zij daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd. Alle wapens worden vernietigd.

Met de inleveractie wilde de politie zoveel mogelijk wapens van straat halen. De opbrengst wordt door de Politie Eenheid Den Haag als ‘een fantastisch resultaat’ gezien. En niet alleen omdat ieder wapen dat van straat wordt gehaald, de kans op een geweldsincident verkleint, zegt #DropIt-projectleider Jasper van der Duin. “We wilden in de maatschappij een discussie losmaken, want we zien op dit punt de moraal afglijden. Volwassenen, kinderen, scholen en sportclubs moeten met elkaar in gesprek: Is het wel normaal dat je met een wapen rondloopt?”