Rotgast

“Het is beroepsdeformatie: als ik hangjongeren zie, denk ik: ben jij ook zo’n rotgast? Ik wil zo niet denken. Ik probeer mijn optimisme vast te houden, want dat is nodig bij de politie. Maar ik ben wel cynischer geworden. Sommige gasten zijn niet te verbeteren. Ze hebben een totaal gebrek aan empathie, zijn berekenend en genieten daar zelfs van.”

Cyberrechercheur Yoanne Spoormans

De Volkskrant, 4 juli 2022

Ik loop geen risico

“Als je gearresteerd wordt, laat je zien dat je echt alles over hebt voor het milieu. Dat doet het goed in de media. Ik ben al zo vaak opgepakt. Ik loop toch geen risico, joh, ik ben 77 jaar, wat kan mij gebeuren? Een boete of celstrafje hooguit. Jongere activisten, die lopen pas risico, voor hun heeft een strafblad, of geen verklaring van goed gedrag veel meer gevolgen. Daarbij vallen mijn risico’s in het niet.”

Oud-kinderarts en wetenschapper Ferko Öry (77) is nu activist van Extinction Rebellion

Algemeen Dagblad, 1 jul 2022

Twintig procent

“We hebben van deskundigen gehoord dat het voor criminelen niet meer loont om via Nederland te smokkelen als je meer dan twintig procent van de criminele handel onderschept.”

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid)

De Telegraaf, 27 juni 2022

Gepeste kinderen

“We zien dat kinderen die het meest lijden onder pesten zich niet alleen op het schoolplein onveilig voelen, maar continu onveiligheid ervaren. Scholen voelen zich verantwoordelijk tot kinderen de deur uitlopen, maar wie is er verantwoordelijk voor de openbare ruimte? Terwijl ook de boa, welzijnswerker of de wijkagent een actieve rol kan oppakken bij de aanpak van pesten.”

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

Het Parool, 14 juni 2022