Foto Frank Groeliken

PG Herman Bolhaar, voorzitter College

Optreden tegen fraudeurs, snelheidsduivels en ruziënde buren. Tegen pyromanen, ontuchtplegers en cybercriminelen. Zomaar een greep uit de verhalen in deze Opportuun. De verhalen in deze ‘HRM-special’ tonen hoeveel kanten er aan OM-werk zitten, en hoeveel verschillende mensen daarin actief zijn.

OM-werk spant er elke dag om. Spanning van criminaliteit. Én spanning over onze beslissingen. Als wij met onze bevoegdheden diep ingrijpen in levens van mensen, bijvoorbeeld door gevangenisstraf te eisen, doen we het dan goed? Correct, rechtvaardig en effectief? Dat vraagt veel van OM’ers en onderstreept het belang van HRM. HRM-werk is goede mensen binnenhalen, hen zich laten ontwikkelen en dóórontwikkelen in het vak en vaardigheden.

Wanneer ben je een goede OM’er? Allereerst, als je vakinhoudelijk top bent. Top in een juridische functie, maar net zo goed in een dienstverlenende, beleids- of voorlichtingsfunctie. Twee: de ideale OM’er is maatschappelijk uitermate verbonden. In alle OM-functies zie je die betrokkenheid. Of je nu assistent-officier bent, AG, secretaresse of chauffeur – OM’ers weten precies waarom ze hun werk doen. En drie, je werkt samen, binnen en buiten het OM. Je kunt alleen de juiste dingen doen als je met een goede bril naar de maatschappij kunt kijken.

Zie je wat je denkt te zien? Je zíét een structureel spijbelende scholiere, een onverdraagzame tweet, het bezit van een illegaal wapen, een douaneovertreding of een eenmalige klap. Die kun je op zichzelf correct afdoen. Maar zie je ook dat het verzuimende meisje mogelijk slachtoffer van een loverboy is? Zie je de radicalisering achter de tweet? Het overvalplan achter het wapen? Het zware milieumisdrijf achter de douaneovertreding? De historie van huiselijk geweld achter die ene klap? Als je bij het OM mag werken, probeer je voortdurend alert te zijn. Je doet het niet alleen. Je steunt op de diverse achtergronden en deskundigheden van je collega’s. Je netwerk in de maatschappij helpt je mee om een beeld van problemen en oplossingen te zien.

Dit nummer bevat verhalen van diverse OM’ers, die vanuit hun deskundigheid gericht zijn op rechtvaardig samenleven. “Ik wil deze wereld, die soms wat verrot is, een stukje mooier achterlaten”, zegt een OM’er in dit blad. Iedereen die dat ook wil, nodig ik uit dit nummer te lezen. En vraag jezelf maar eens af:

Ben jij klaar voor de spannendste baan die er is?