Tekst Paul Heuts
Foto ANP/Remko de Waal

In een weiland tegenover het Justitieel Complex Schiphol staat tijdelijk een opvallend wit gebouwtje: speciaal voor de uitspraak in de zaak rond MH17 is er een los perscentrum opgebouwd. Ruim 240 journalisten uit de hele wereld zijn aanwezig voor de uitspraak, op 17 november. Binnen bereidt het JIT, het internationale onderzoeksteam dat aan de zaak heeft gewerkt, zich voor: officieren en politiemensen uit Nederland, België, Oekraïne, Maleisië en Australië kletsen even bij en trekken zich dan terug voor een laatste overleg. Beneden druppelen de nabestaanden inmiddels binnen. Zij nemen plaats in alle vier de zittingszalen, die via een livestream verbonden zijn met de zaal waar de uitspraak wordt gedaan. De toegestroomde media draaien warm: in de binnentuin wordt een pop-up NOS-studio opgebouwd en buiten worden alvast stand-ups opgenomen.

Het vonnis houdt iedereen in spanning, en de rechter is niet vies van een cliffhanger tijdens de uitspraak. De opluchting is dan ook groot als het OM ontvankelijk is, en de rechter bijna alle bevindingen in het onderzoek bevestigt. Drie van de vier verdachten krijgen levenslang, een vierde wordt vrijgesproken. Daarnaast stelt de rechter Rusland expliciet verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig. “Dat is een belangrijk signaal, zeker in het licht van de actuele ontwikkelingen in Oekraïne,” zegt persofficier en teamleider van het onderzoek Digna van Boetzelaer. Voor veel nabestaanden is deze uitspraak de afsluiting waar ze naar op zoek waren. Acht jaar na MH17 is het voor hen eindelijk klaar, en is het tijd voor een nieuwe periode.