Tekst Jochem Davidse
Foto Loes Spruijt-van der Meer

Ruim achttien jaar lang maakt politieman Ralph Reijgers van het Vuurwerkteam Rotterdam-Noord al jacht op illegaal vuurwerk. Maar nog altijd blijft hij zich verwonderen.

“Als die deuren dan opengaan en je ziet wat er allemaal staat, al die pallets, drie rijen hoog, drie rijen dik, vol Cobra’s 6, Big Thunders, Gold Thunders en andere nitraten, dozen vol shells, grote batterijen… Dat is wel waar je het voor doet.”

In een voormalige NAVO-bunker, verscholen in de bossen, net over de Nederlands-Duitse grens bij Venray, stond politieman Ralph Reijgers begin november oog in oog met 350.000 kilo illegaal vuurwerk, bestemd voor de Nederlandse markt. Bij het onderzoek dat leidde tot de megavondst was hij niet betrokken, maar als vuurwerkexpert van de politie was hij wel een van de mensen die ter plaatse ging om de vangst te onderzoeken en te inventariseren. Een klus die bijna twee weken in beslag nam.

Reijgers is de bevlogen teamleider van het vuurwerkteam Rotterdam- Noord, voorzitter van het Landelijk Overleg Vuurwerkcoördinatoren en onderzoeker bij het Centraal Onderzoeksteam Vuurwerk. Vier maanden per jaar wordt hij door de politie vrijgemaakt om zich volledig te kunnen richten op de jacht op illegaal vuurwerk. Maar ook daarbuiten is hij geregeld bij vuurwerkonderzoeken betrokken. “Als de capaciteit het zou toelaten, zou ik er het hele jaar druk mee kunnen zijn,” zegt hij.

'Veel mensen zijn zich totaal niet bewust van de ernst en de gevaren van illegaal vuurwerk. Ze kopen het online of maken er een gezellig familie-uitje van'

In de achttien jaar dat hij als politieman ‘in het vuurwerk’ zit, heeft hij het vuurwerk steeds zwaarder zien worden. “Als je een paar jaar geleden een lawinepijl vond of een Cobra 8, dan had je echt iets bijzonders te pakken,” zegt Reijgers. “Tegenwoordig beschouwen we dat als een heel normale vondst. Nederlanders zijn compleet pyrogek. We staan er zelfs niet meer van te kijken wanneer we zoiets aantreffen bij 11- of 12-jarigen, maar zorgwekkend is het natuurlijk wel. In zo’n Cobra zit een hoeveelheid pyrotechnische stof die vergelijkbaar is met die van een handgranaat. Als je de ouders van zo’n jongen vertelt waar hun zoon mee rondloopt op straat, dan staan ze je stomverbaasd aan te kijken. Terwijl je maar een keer in de telefoon van zo’n jongen hoeft te kijken om te weten waar hij mee bezig is. Ik begrijp daar werkelijk niets van.”

Ondanks de megavondst in Duitsland heeft Reijgers niet de illusie dat hij het de komende tijd rustiger krijgt. “Er zullen zeker handelaren zijn die er last van hebben, maar de ervaring leert dat mensen toch wel aan hun vuurwerk komen. Ze kopen het online of maken er een gezellig familie-uitje van. Dan rijden ze op een zaterdagmiddag met het hele gezin naar België en komen terug met een kofferbak vol zwaar illegaal vuurwerk. Veel mensen zijn zich nog altijd totaal niet bewust van de ernst en de gevaren ervan.”

Net als vorig jaar geldt in zijn stad Rotterdam ook dit jaar weer een algeheel afsteekverbod, maar net als vorig jaar verwacht Reijgers niet dat daar, ondanks de successen die hij met zijn Vuurwerkteam boekt, tijdens Oud en Nieuw veel van te merken zal zijn. “Dan zien we weer wat we allemaal niet hebben onderschept…”